matematykaszkolna.pl
ciągi paziówna: bardzo proszę mi udowodnić twierdzenie: ciąg monotoniczny i ograniczony jest zbieżny. znalazłam 2 różne dowody, ale nic z tego nie zrozumiałam
8 kwi 19:46
Jack: 1) wezmy ciąg rosnący i ograniczony 2) a teraz ciąg malnejący i ograniczony Dla 1) jeśli jest rosnący to znaczy że lim an= sup {an}, gdzie n∊N n→∞ Ale skoro jest jednocześnie ograniczony to znaczy że sup {an} <+∞ (czyli jest skończone), czyli ∃ g ∊ R takie, że lim an =g n→∞ (oczywiście ciąg nie musi tego g nigdy osiągać) dla 2) analogicznie ale bierzemy lim an= inf {an}, gdzie n∊N n→∞
8 kwi 19:55
Jack: Poza tym tutaj można znaleźć dużo więcej na ten temat napisane (i jasno do tego): http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=Analiza_matematyczna_1/Wyk%C5%82ad_4:_Ci%C4%85gi_liczbowe#twierdzenie_4_15
8 kwi 19:58
paziówna: i tyle? ja p****** ja znalazlam tak pokrecone te dowody,a tu tak malo? dziekuje Jack ratujesz mi tylek(jutro poprawka)
8 kwi 19:59
paziówna: nieprawdaaaa, znalazlam te strone tam praktycznie nic nie ma
8 kwi 20:00
Jack: bo można to skomplikować (jak chyba wszystko) Pewnie widziałaś dowód wykorzystujący epsilonowo deltową definicję zbieżności ciągu... porażka taki dowód Ja często tam wchodzę i niekiedy coś znajdę
8 kwi 20:02
paziówna: nie, widzialam dowod z wykorzystaniem twierdzenia o zstepujacym ciagu przedzialow − jak ja tego twierdzenia nie ogarniam za to tez dzis wyczytalam ze jeden autor w jednej ksiazce opatrzyl nazwe "definicja epsilonowo−deltowa" jako belkot matematyczny(bez urazy oczywiscie)
8 kwi 20:07
Jack: hmm tej nazwy używa się powszechnie... Moi prof go używają, w podręcznikach też się pojawia... Powodzenia na egzamie!
8 kwi 20:12
paziówna: ja znam definicja cauchy'egoemotka
8 kwi 20:22
Jack: emotka
8 kwi 20:23
paziówna: a za powodzenia nie dziekujeemotka
8 kwi 20:25
Proszę o pomoc, Ewa Farna: hoehoehoehoehoehoe
8 kwi 21:07
Ufa: Narysuj wykres funkcji f(x)= − x2 − 2x + 3 . Odczytaj z jej wykresu zbiór wartości oraz określ jej monotoniczność. Oblicz najmniejszą i największą wartość tej funkcji w przedziale < −2,3 >.
8 kwi 21:19